Monolith house

Monolith House was one of Rara's earliest projects. This was an 'owner/ builder' project, so the design had to be simple enough for the client to engage in the build process, yet with enough finesse to sell upon completion. The architect and client worked closely together to resolve complications with practical solutions. In the end, it was all about the detail. from the poplar ply finish in the kitchen, to the unusual picket fence that met approval from the heritage assessor at Council, the outcome was a cohesive design that came together perfectly with excellent finishes and materials. wherever you are in the home, you feel that there is something exciting hiding around the corner. This lovely house is located in the quiet inner city Melbourne suburb of Clifton Hill.
modern architects melbourne

The result is outstanding. It’s a humble house, with a simple and modest extension that meets the highest standards – everything is considered. With a variety of different spaces to enjoy and storage for everything. No one would guess there were two toddlers living in the space.

The front half is a fully-furbished double-fronted weatherboard Edwardian, with a calm grey palette that really celebrates the old. The new mimics the striking form of the Edwardian, while employing the use of modern materials built to last. The design intent is to make the space feel endless and not confined;

to be able to see right through the house, regardless of where you are.

The new open-plan living and dining areas boast ample space for entertaining by eliminating the island bench. The client wanted to pack away the amenities behind a wall; so we gave her exactly that.

The result is outstanding. It’s a humble house, with a simple and modest extension that meets the highest standards – everything is considered. With a variety of different spaces to enjoy and storage for everything. No one would guess there were two toddlers living in the space.

The front half is a fully-furbished double-fronted weatherboard Edwardian, with a calm grey palette that really celebrates the old. The new mimics the striking form of the Edwardian, while employing the use of modern materials built to last. The design intent is to make the space feel endless and not confined;

to be able to see right through the house, regardless of where you are.

The new open-plan living and dining areas boast ample space for entertaining by eliminating the island bench. The client wanted to pack away the amenities behind a wall; so we gave her exactly that.

monolith heritage architecture melbourne

Our client hires us knowing the value an architect can

add to the quality of their space.

Bianco pushed us really hard to get an exceptional work of architecture and not something easy to could ‘pull off’ as owner-builders. This licensed us to explore some challenging design ideas that were pushed around in council for a while and was quite challenging structurally.

Our mission was to reinstate the old home’s glory by highlighting it’s simplistic characteristics and its overall form. We stripped it right back to a neutral state. The height of the rear addition had the potential to dwarf the original heritage home, so, sympathetically, we mimicked the roof angle, but didn’t hide it. Nothing about the addition is ‘trying to hide’ anything.

The old building transitions smoothly to the new, visually and emotionally, both internally and externally – the old floorboards transitions to a new polished concrete slab, the old weatherboards transition to a perforated brick wall (outlining the central Zen garden) and then again to a solid brick wall.

The addition, which can be enjoyed from the rear lanes and from within the property stands proud, like the existing Edwardian; it stands high, and strong without any exaggeration or excess, it is brutal, minimal and statuesque: a monolith.

monolith heritage architecture melbourne

Our client hires us knowing the value an architect can

add to the quality of their space.

Bianco pushed us really hard to get an exceptional work of architecture and not something easy to could ‘pull off’ as owner-builders. This licensed us to explore some challenging design ideas that were pushed around in council for a while and was quite challenging structurally.

Our mission was to reinstate the old home’s glory by highlighting it’s simplistic characteristics and its overall form. We stripped it right back to a neutral state. The height of the rear addition had the potential to dwarf the original heritage home, so, sympathetically, we mimicked the roof angle, but didn’t hide it. Nothing about the addition is ‘trying to hide’ anything.

The old building transitions smoothly to the new, visually and emotionally, both internally and externally – the old floorboards transitions to a new polished concrete slab, the old weatherboards transition to a perforated brick wall (outlining the central Zen garden) and then again to a solid brick wall.

The addition, which can be enjoyed from the rear lanes and from within the property stands proud, like the existing Edwardian; it stands high, and strong without any exaggeration or excess, it is brutal, minimal and statuesque: a monolith.